top of page

Zonneboiler en thermische zonnepanelen

Een zonneboiler is vooral interessant voor gezinnen vanaf 4 personen. Voor kleinere gezinnen is dit naar onze mening vandaag niet rendabel. Nieuwbouwwoningen worden heel vaak uitgerust met 2 badkamers en we plaatsen steeds vaker grote regendouches die hoge debieten vereisen. Voor die gezinnen is een zonneboiler een heel goede investering. Het rendement van een goede zonneboiler is zo hoog dat we durven te beweren dat de cv ketel mag worden uitgeschakeld vanaf begin april tot eind oktober. Dit komt overeen met de aanmaak van 60 á 70% van het jaarverbruik aan warm water.

Thermische zonnepanelen

Er zijn 2 types thermische zonnepanelen (collectoren): type “leegloop” en “onder druk”. Een leegloopsysteem heeft volgens ons de beste prijs/kwaliteitsverhouding en is ook heel gemakkelijk zelf te plaatsen. Systemen onder druk zijn iets duurder, maar hebben het hoogste rendement en bieden meer mogelijkheden qua plaatsing. Welk systeem het meest geschikt is dient voor iedere situatie afzonderlijk te worden bekeken. Wij adviseren u graag tijdens uw zoektocht naar het ideale systeem. Onder druksystemen maken we nog onderscheid tussen vlakkeplaat collectoren en vacuüm collectoren. Leegloopsystemen zijn enkel beschikbaar als vlakke plaat collectoren.

Vlakkeplaat collectoren renderen zeer goed bij direct zonlicht maar aanzienlijk minder bij bewolkte en donkere dagen.

Vacuümcollectoren daarentegen rendeneren ook goed tijdens de donkere wintermaanden.

Meer info over de verschillen hieronder.

Leeloopsystemen

Leegloopsystemen

Vaillant Aerostep leegloop systeem

Leegloopsystemen  worden enkel toegepast voor het verwarmen van uw sanitair warmwater. De systemen zijn eerder beperkt tot maximum 3 panelen die aan elkaar kunnen worden gekoppeld. Echter voor de meeste gezinnen is dit meer dan voldoende. Je kan zonnenboilers koppelen tot gemakkelijk 350LEr zijn diverse opstellingen mogelijk zoals verticaal en horizontale montage.

Zowel op plat dak als op schuine daken zijn deze perfect toepasbaar.

Het grootste voordeel van deze systemen is dat ze zeer gemakkelijk te plaatsten zijn, weinig onderhoud vergen en onklopbaar qua prijs zijn t.o.v. andere systemen en dus perfect voor het gratis verwarmen van uw sanitair warmwater.

​

Een nadeel is dat ze niet overal kunnen worden toegepast. Het woord leegloop zegt het zelf. Zodra de boiler op temperatuur is of er geen zon meer is stopt de pomp en loopt het water/glycol mengsel in de panelen terug naar de warmtewisselaar van de boiler (de panelen lopen leeg). Het teruglopen moet op een natuurlijke wijze verlopen waardoor de solar leidingen bij deze systemen altijd moeten afhellen.

Indien u dus door praktische redenen met uw leidingen omhoog moet lopen is dit systeem niet toepasbaar.

Een voorbeeld hiervan is als de zonneboiler hoger zou komen te staan dan de panelen, of het dak simpelweg niet toelaat om uw leiding in een vloeiende beweging te laten aflopen.

Druksystemen

Druksystemen

aurstep vaillant druksysteem

Druksystemen hebben een groter toepassingsgebied dan leegloopsystemen en bestaan in 2 vormen. Vlakke plaat en vacuumcollectoren. (Hier bespreken we de vlakke plaat collectoren)

Ze zijn naast het opwarmen van sanitair warmwater ook geschikt voor ondersteuning van uw centrale verwarming. Ze hebben geen beperking qua boiler volume.

Het aantal panelen dat u kunt koppelen heeft op zich geen beperking, en de leidingen moeten in tegenstelling tot leegloopsystemen niet afhellen.

Ze zijn geschikt voor alle daken en toepassingen.

Het grootste voordeel van deze systemen is het rendement die hoger is dan leegloop en uiteraard dat er geen beperkingen zijn qua plaatsing.

Het systeem is echter wel iets duurder dan leegloopsystemen en vergt meer onderhoud.

Doordat het water/glycol mengsel onder druk in de panelen zit, blijft het mengsel ook bij stilstand van het systeem in de panelen aanwezig. Hierdoor geraakt na verloop van tijd het mengsel oververhit. Dit gebeurt vooral tijdens de zomermaanden bij volle zon. Telkens de zonneboiler op temperatuur is gaat het systeem in "stagnatie".

De zon blijft verder de panelen opwarmen maar kunnen niet meer worden afgekoeld en het glycol in het mengsel geraakt verbrand en verliest na enkele jaren zijn werking en bescherming. Hierdoor moet het mengsel af en toe worden ververst en de installatie worden gespoeld.

Belangrijk is hier om het volume van de boiler juist te selecteren t.o.v. het aantal panelen om stagnatie zoveel mogelijk tegen te gaan. Het te veel aan panelen plaatsen is nefast bij druksystemen. Wij helpen u bij de keuze.

Vacuumsystemen

Vacuümsystemen

Paradigma Aqua Plasma

Vacuümcollectoren behoren tot de familie van de druksystemen.

Ze bieden alle voordelen van druksystemen maar niet de nadelen en hebben bovendien het allerhoogste haalbare rendement.

Bij de systemen die wij aanbieden van Paradigma is er geen glycol aanwezig en is er dus geen onderhoud en spoeling nodig van de installatie wat een aanzienlijk voordeel is.

Deze systemen zijn uiterst geschikt voor ondersteuning van centrale verwarming en sanitair warmwater.

​

Door het hoge rendement zijn er dus ook veel minder panelen nodig dan bij de klassieke vlakkeplaat collectoren.

Dit levert plaatbesparing op bij kleinere daken of indien er extra plaats moet worden gereserveerd voor fotovoltaïsche panelen.

​

Het verschil van een vacuümpaneel t.o.v. vlakke plaat zit hem in de constructie van het paneel.

Het paneel bestaat uit een parabolische spiegel en dubbelwandige glazen buizen met een vacuüm tussen de de binnenste buis en de buitenste buis. Met in de kern het te verwarmen water van de installatie.

Het zonlicht komt op de spiegel terecht die omwille van de parabolische vorm het licht altijd perfect loodrecht op de buizen laat weerkaatsen. (Dit heeft als voordeel dat het paneel niet altijd onder de perfecte  hoek moet worden opgesteld om een goed rendement te behalen).

​

Het licht gaat door de glazen buizen met het vacuüm en wordt in de kern omgezet naar warmte door een aanwezige absorber. Die warmte wordt opgenomen door het aanwezige water die in de kern van de buis stroomt en de warmte kan niet meer weg door het vacuüm die dient als isolator.

​

Het vacuüm laat dus zowel direct als indirect zonlicht door maar geen warmte. Hierdoor werkt het systeem zelfs bij extreme omstandigheden. Denk maar aan sneeuw of donkere winterdagen. Zolang er licht is (ook  al is het paneel besneeuwd) zal de zonneboiler of buffervat kunnen worden opgewarmd door de panelen.

Dus ook op mindere zonnige dagen zal dit systeem renderen wat bij vlakke plaat collectoren minder het geval is.

​

Als we dan toch een nadeel moeten benoemen zal het de prijs zijn t.o.v. de andere systemen.

Doordat het paneel eigenlijk geen nadelen en beperkingen heeft hangt er wel een duurder prijskaartje aan vast.

Maar met dit systeem heeft u dan ook een high-end systeem in handen met de hoogste warmteopbrengst per m².

Tot gemakkelijk 2x hoger dan zelfs een fotovoltaïsch paneel.

​

bottom of page