top of page

Verwarming op gas

Gas is nog steeds een stuk goedkoper dan elektriciteit (tot 4x goedkoper), de investering is beduidend lager in vergelijking met een warmtepomp, het rendement is best goed te noemen, de uitvoering van de binneninstallatie is bovendien heel flexibel en ze zijn in staat om op korte tijd heel veel warm water te produceren.

Condensatieketels

Waarom nog kiezen voor aardgas (gascondensatieketels)?

Vaillant ecotec exclusiv

​

Als je gaat voor een gasketel, is de keuze voor de binneninstallatie (vloerverwarming, radiatoren, convectoren, …) heel flexibel. Alles kan en verschillende combinaties zijn mogelijk (bijvoorbeeld vloerverwarming op het gelijkvloers en radiatoren op de verdieping) waardoor deze ketels erg populair zijn in zowel de nieuwbouw- als de renovatiemarkt.

Een condenserende ketel is zonder twijfel het beste wat er op vlak van gasverwarming op de markt is.

​

De voordelen zijn :

  • Betaalbaar

  • Zuinig

  • Lage gasprijs (anno 2020)

  • Compact

  • Betrouwbaar

  • Stil

  • Flexibel

  • Hoog sanitair comfort (in staat tot het produceren van veel warm water op een erg korte tijd)

  • Lage onderhoudskosten (± 100 euro/jaar)

  • Prijs/kwaliteitsverhouding

​​

Het belangrijkste nadelen zijn :

  • Rechtstreekse uitstoot van CO2

  • Hogere onderhoudskosten dan bij een warmtepomp

  • Geen premies

  • We weten niet hoe lang er nog gas zal zijn

Wij werken voor verwarming op gas eigenlijk uitsluitend met condenserende gas(wand)ketels. Al dan niet in combinatie met een ingebouwde doorstromer voor de ogenblikkelijke aanmaak van warm water, of met boiler wanneer een hoger debiet vereist wordt. Een doorstromer is in veel gevallen de beste keuze en ook de zuinigste, maar in sommige gevallen (bijvoorbeeld wanneer 2 douches op hetzelfde moment moeten gevoed worden of bij een grote regendouche) is een boiler een noodzaak om het optimale comfort te bereiken.

Radiatoren

Radiatoren

Radiator stelrad

Verwarmen met radiatoren doen we al sinds de uitvinding van centrale verwarming en is nog steeds héél populair. Ze bestaan in allerlei vormen en kleuren, van betaalbaar tot erg duur. In de badkamer wordt meestal voor een handdoekdradiator gekozen.

De meeste radiatoren zijn gemaakt van plaatstaal en warmen daardoor erg snel op. Ze bieden een comfortgevoel door straling en convectie.

Tegenwoordig bestaan er ook radiatoren in aluminium. Deze zijn erg licht en warmen nog sneller op, maar zijn ook duurder. Door het lichtere gewicht zijn ze wel gemakkelijk te installeren door 1 persoon.

Wij kunnen in principe ieder merk en type radiator leveren. In functie van de gewenste positie en het benodigde vermogen kunnen wij voor u de ideale maat bepalen.

Convectoren

Vasco niva ventiloconvector

Een convector is ook een soort radiator maar met een kleine waterinhoud. Er bestaan 2 soorten : mét en zonder ventilatoren. Verder zijn er veel verschillende modellen verkrijgbaar (wand inbouw, vloer inbouw, wand opbouw, vrijstaand, …).

Het comfort is door de kleinere waterinhoud altijd lager (geen stralingswarmte, enkel convectie) dan bij verwarming met radiatoren of vloerverwarming, maar ze bieden voordelen die met voorgenoemde systemen niet bekomen kunnen worden.

De modellen zonder ventilatoren zijn volgens ons minder interessant. De ketel moet, door de lage waterinhoud van de convectoren, immers op een te hoog regime werken om het gewenste comfort te bekomen, waardoor het rendement van de ketel daalt. Toch zijn er situaties waar ze tot hun recht kunnen komen.

 

De modellen mét ventilatoren, de zogenaamde ventilo-convectoren, zijn speciaal gemaakt om te werken op lage temperatuur en zijn dus erg zuinig. Door gebruik van stille ventilatoren wordt de aangeleverde warmte van de ketel of warmtepomp erg snel de ruimte ingeblazen. Het is dus vooral convectie-warmte wat minder aangenaam aanvoelt als stralingswarmte, maar ze bieden als voordeel dat ze een ruimte (bijvoorbeeld een slaapkamer) snel enkele graden extra kunnen opwarmen. De warmtetoevoer kan uiteraard op elk moment worden gestopt wanneer dit gewenst is.

Ventilo-convectoren kunnen, wanneer geselecteerd op lage temperatuur, gemakkelijk binnen hetzelfde circuit gecombineerd worden met vloerverwarming. Dit zorgt voor een extra besparing in de regeling.

Vloerverwarming

Vloerverwarming

Vloerverwarming

Vloerverwarming wordt alsmaar populairder en met recht en reden. Het is iets duurder, maar geeft je zoveel terug.  

De meeste nieuwbouwwoningen worden ermee uitgerust maar uiteraard kan dit perfect ook in renovatie woningen. 

Er dient echter wel rekening gehouden worden met de opbouwhoogte van de vloer. 

Men spreekt van natte systemen (in de chappe) en droge systemen (zonder chappe).

Natte systemen hebben een hogere opbouwhoogte nodig dan droge systemen en zijn bovendien efficiënter en goedkoper dan droge systemen.

​

Onze voorkeur gaat dan ook altijd uit naar natte systemen echter in sommige omstandigheden kan het interessanter of noodzakelijk zijn om te kiezen voor een droog systeem.

Denk maar aan houtskeletbouw waar geen chappe kan gebruikt worden omwille van het gewicht of er is gewoonweg niet voldoende opbouwhoogte in een renovatiewoning. Bij sommige droge systemen is de opbouwhoogte slechts 3 cm terwijl bij natte systemen dat algauw 12 tot 15 cm bedraagt inclusief isolatie uiteraard.

​

De voordelen van vloerverwarming zijn :

​

  • Lage temperatuur verwarming waardoor erg zuinig en ideaal in combinatie met warmtepompen en condensatieketels

  • Hoogst haalbare comfort (100% stralingswarmte)

  • Geen plaatsverlies

  • Geen storende radiatoren/convectoren die de stijl van het interieur beïnvloeden

  • Altijd op temperatuur

  • Levensduur

  • Vloerkoeling mogelijk

  • Gemakkelijk zelf te plaatsen

  • Combineerbaar met zowat elke vloerafwerking, ook parket

 

Toch zijn er ook enkele nadelen die soms doorslaggevend zijn :

​

  • Hogere prijs

  • Traag systeem en dus niet ideaal wanneer er snel tussen 2 temperaturen moet geschakeld worden (bijvoorbeeld bij studerende kinderen die ’s avonds extra temperatuur wensen in de kamer en ’s nachts in een koele kamer wensen te slapen)

​​

Er doen wilde verhalen de ronde omtrent vloerverwarming: niet combineerbaar met parket, pijn in de benen, scheuren in de vloeren, … maar die zijn afkomstig uit het begintijdperk en al lang niet meer relevant. De systemen anno 2020 staan perfect op punt dus van deze problemen of beperkingen is geen sprake meer.

Vloerverwarming is en blijft onze favoriet als keuze voor de binneninstallatie.

U kunt bij ons terecht voor het leveren van een volledig doe-het-zelf pakket, maar kunnen het ook voor u plaatsen indien gewenst. In beide gevallen zorgen wij voor een verlegplan en het inregelen van de circuits.

Thermostaten

Slimme thermostaten

Honeywell slimme thermostaat

Slimme thermostaten zijn “HOT”. Vertrokken op reis en verwarming vergeten uit leggen? Op weg naar huis en je wil graag thuiskomen in een opgewarmd huis? Geen probleem. Met een slimme thermostaat kan je je verwarming vanop afstand bedienen met je smartphone, waar en wanneer je wil.

Je wordt verwittigd in geval van een defect of wanneer het tijd is voor het 2-jaarlijkse onderhoud.

Deze thermostaten zijn qua prijs erg betaalbaar en zijn erg eenvoudig zelf te installeren. Indien mogelijk zullen we altijd adviseren om een slimme thermostaat te kiezen binnen het merk van de bestaande cv-ketel of warmtepomp. Zo bent u verzekerd van een optimale werking tussen ketel en thermostaat met behoud van het beste rendement.

Informeer naar de mogelijkheden voor zowel nieuwe als bestaande installaties. 

​

​

bottom of page