top of page

Airconditioning (lucht/lucht warmtepomp)

Een veel voorkomend probleem bij goed geïsoleerde woningen is oververhitting tijdens de zomer. Door de ventilatiesystemen raakt de warmte van buiten in de woning, maar kan ze er niet meer uit.

Bij warmtepompen in combinatie met vloerverwarming kan vloerkoeling al een mooie afkoeling brengen, maar om condensatie op de vloeren te bereiken is het vermogen en dus ook het effect beperkt.

Om een optimaal comfort te bekomen tijdens de zomer is een airco de oplossing. Helaas wordt dit door het EPB vaak in punten afgestraft.

Er bestaan 3 soorten airconditioning systemen. Mono split, multi-split en monobloc systemen.

Mono-Split zegt het al zelf. Dit systeem bestaat altijd uit een buitenunit en 1 (mono) binnenunit. Deze zijn verbonden doormiddel van geïsoleerde koperleidingen waarin een koelmiddel (koudemiddel) stroomt.

Multi-split is eigenlijk hetzelfde principe maar hierbij kunnen meerdere (multi) binnenunits aan 1 buitenunit worden gekoppeld met elk hun afzonderlijke koperleidingen.

Monobloc bestaat uit 1 systeem waarbij als het ware de binnen en buitenunit in één toestel zijn gebouwd. Een goed voorbeeld hiervan zijn de mobiele airco's. Maar ze bestaan nog in andere vormen ook zoals raamairco's.

Hieronder meer info over de verschillende systemen.

Split systemen

Split-systemen

midea mission pro split.jpg

Spilt systemen zijn systemen die per binnentoestel een buitentoestel hebben aangesloten.

De verbinding tussen de 2 toestellen gebeurt door geïsoleerde koperleidingen met een koelmiddel (freon) als medium om de warmte of koude te transporteren.

Ze zijn efficiënt, budget vriendelijk en gemakkelijk te plaatsen. Ze kunnen bovendien zowel koelen als verwarmen en zijn uiterst stil. Elk toestel heeft een afstandsbediening om ze in te stellen. De toestellen zijn verkrijgbaar vanaf 2kW tot en met 8 kW.

De binnen units bestaan in verschillende uitvoeringen:

  • Wandmodel

  • Vloermodel

  • Plafond onderbouw

  • Plafond inbouw

  • Wand inbouw

De buiten unit wordt meestal tegen de gevel geplaatst, of op een plat dak. Soms zelf gewoon in de tuin. We kijken samen met u naar de meest ideale plaats en houden daarbij rekening met zowel esthetische- als geluidsaspecten voor zowel u als uw buren.

Wij verdelen airco’s van het merk General, Daikin, Midea en Mitsubishi.

Informeer bij ons naar de beste oplossing voor uw woning.

Multisplit systemen

Multisplit-systemen

midea_multisplit.jpeg

Multisplit systemen zijn identiek aan split systemen maar hierbij wordt gewerkt met 1 buitentoestel voor meerdere binnentoestellen (multi).

Dit zorgt ervoor dat je niet per ruimte een buitentoestel moet plaatsen waardoor je toch wel aanzienlijk minder plaats nodig hebt.

De buiten toestellen bestaan in verschillende vermogens. Afhankelijk van het vermogen kan je 2 tot wel 6 binnentoestellen koppelen.

De binnentoestellen hoeven ook niet allemaal van hetzelfde type te zijn. Zo kan je bijvoorbeeld een wandmodel van 2,3 kW combineren met een inbouw plafond model van 5,3 kW op hetzelfde buitentoestel.

Zoals de klassieke splitsystemen zijn ze verkrijgbaar in volgende uitvoeringen:

  • Wandmodel

  • Vloermodel

  • Plafond onderbouw

  • Plafond inbouw

  • Wand inbouw

Het grote voordeel is ook dat elk binnentoestel afzonderlijk regelbaar is met zijn eigen afstandsbediening.

Het enige wat uiteraard niet kan is verwarmen met het ene binnentoestel en ondertussen koelen met het andere. Je koelt of verwarmt.

Informeer bij ons naar de beste oplossing voor uw woning.

Wij helpen u graag.

Mobiele airco

Mobiele airco's/monobloc systemen

Midea_mobiele_airco.jpg

Een mobiele airco is een binnentoestel en buitentoestel in 1.

Dit toestel wordt toegepast wanneer er snel een ruimte moet worden voorzien van airco, omwille van budget of indien er geen mogelijkheid bestaat om een split systeem toe te passen.

Ze zijn direct en door iedereen installeerbaar. Het is als het ware plug en play. Stopcontact in en het werkt. Uiteraard moet er nog een luchtslang naar buiten worden gelegd maar alles is voorzien in dit pakket.

Ze bestaan maar in 1 uitvoering (zie foto) en meestal ook in 1 enkel vermogen.

De toestellen die wij aanbieden zijn van Midea en geschikt om continue te werken met een vermogen van 3,5kW.

De nadelen van mobiele airco's zijn een hoger verbruik dan een splittoestel en ze maken aanzienlijk meer lawaai.

De toestellen werken goed maar we zouden ze niet direct aanraden om tijdens de nacht te laten draaien in de slaapkamer.

Maar over het algemeen zijn ze breed inzetbaar.

Contacteer ons voor meer info. Deze toestellen zijn op voorraad.

Airconditioning als verwarming

Airco al verwarming
midea_split.jpg

Met airconditioning als verwarming bedoelen we vooral dat airconditioning in sommige toepassingen een goed alternatief is om ruimte mee te gaan verwarmen.

Een airco is een lucht/lucht warmtepomp. Warmtepompen zijn op zich efficiënt als in de juiste omstandigheden worden toegepast (zie warmtepompen).

 

Vandaar het ook hier geldt dit alleen toe te passen in de juiste omstandigheden.

We gaan zeker niet beweren dat dit de meest ecologische oplossing is. Maar sommige woningen verwarmen nu nog met elektrische accumulatie of hebben helemaal geen ander alternatief dan elektrisch te gaan verwarmen.

Lucht/lucht warmtepompen verwarmen namelijk 3x goedkoper dan klassieke elektrische verwarming.

Ook kan het zijn dat in sommige nieuwbouw appartementen het gevraagde vermogen zo laag is dat het de moeite niet loont om centrale verwarming te plaatsen omwille van de investering die eraan vast hangt.

Hierbij kan lucht/lucht een uitkomst bieden. Koeling is tegenwoordig meestal vereist dus treffen we hierdoor 2 vliegen in 1 klap. De investering ligt lager, kunnen koelen en verwarmen maar aan een iets hoger verbruik dan bijvoorbeeld lucht/water warmtepompen.

Er moet meer en meer nagedacht worden wanneer dit systeem wordt toegepast. Denk maar een woning waarbij er op de benedenverdieping vloerverwarming wordt voorzien met warmtepomp of ketel en boven in de slaapkamers nog wordt nagedacht over welk systeem er best wordt gekozen om te verwarmen. (Ook vloerverwarming?, ventiloconvectoren? of nog iets anders... . Of moet er überhaupt wel verwarmd worden boven?

 

Dan is airconditioning misschien de ideale oplossing. Zeker omdat koeling meer en meer de norm wordt en verwarming soms een bijzaak in slaapkamers. Bij lucht/lucht heb je dan toch nog de mogelijkheid om te verwarmen op de hele koude dagen aan een weliswaar lager rendement maar de broodnodige koeling beschikbaar in de zomer.

Het is in deze omstandigheden dat lucht/lucht warmtepompen tot zijn recht kan komen. Ook al weten we dat ze niet de meest energievriendelijke oplossing zijn moeten we soms toch eens durven kijken of dit naar investering en verbruik samen niet veel goedkoper zal uitkomen op de lage termijn dan alle systemen afzonderlijk.

Wij durven zaken in vraag stellen en meedenken met u zodat u de meest ideale oplossing krijgt voor uw woning.

Contacteer ons voor meer info.

bottom of page